ساخت و اجرای سوله
ساخت و اجرای سوله به عنوان اساسیترین سازه در زمینه ابنیه صنعتی مطرح میباشد،.از اینرو مهندسین و استادکاران این عرصه باتوجه به نیاز روز، ابعاد و استانداردهای ملی و بینالمللی و در راستای پایداری محیطی قدم به عرصه طراحی نموده و طی فرآیند اجرا بدان تحقق میبخشند.
طراحی سولههای صنعتی به دلیل نیاز به دقت بالا و استاندارهایی که همواره در حال بهروزرسانی هستند دارای قواعد مختص به خود میباشد.
در این مقاله قصد داریم روند ساخت و اجرا سولههای صنعتی را از صفر تا صد پروژه بررسی نماییم.و بدین نکته میپردازیم که چه اقداماتی نیاز است که علاوهبر سازهای با استحکام و ایستایی بالا قیمت اقتصادی و مقرونبه صرفهای نیز داشته باشد:
روند ساخت و اجرای سوله
روند ساخت و اجرای سولههای صنعتی متناسب با نوع پروژه و شرایط جغرافیایی هر منطقه تقسیمبندی میگردد، نکته حائز اهمیت در زمان طراحی و ساخت سوله توجه به دامنهی کاربری آنان و نیاز پروژه است.لذا در این مرحله میتوان طراحی سوله را به مراحل ذیل که به تفضیل درباب آن توضیح خواهیم داد طبقهبندی نمود:
۱-انتخاب کاربری و نوع سوله
در این مرحله کارفرمایان باتوجه به نوع درخواست و کارآفرینی مورد نظرشان کاربری سوله در عرصه تولیدی و صنعتی، انبار یا محل نگهداری، پروش و دامداری و یا ورزشی و تفریخی انتخاب مینمایند.پس از این مرحله باتوجه به سبک سلیقه خود از میان انواع سوله با سقف هشتی یا کرو و ماهیت بصری خرپایی، تیرورق و یا ترکیبی با ارائه مشاوره رایگان از سوی مهندسین گروه صنعتی مبتکرسازان انتخاب مینمایند.
۲-دریافت مجوزهای ساخت سوله
پس تایید و ارائه مشاوره از سوی مهندسین و انتخاب نوع سازه مرحلهی دریافت مجوز و تاییدیه از سمت ارگانهای ذیصلاح خواهد بود. در این پروسه کارفرمایان با ارائه مستندات اقدام به دریافت پروانه و دستور نقشه مینمایند.این ضوابط متناسب با نوع پروژه و کاربری هر سازه در هر شهر و یا شهرک صنعتی متفاوت خواهد بود.
۳-طراحی و ارائه دفترچه محاسبات
در این مرحل کارفرمایان با ارائهی دستور نقشه به کارخانجات سازههای فلزی درخواست طراحی سازه سوله صنعتی خود را ثبت مینمایند. در این روند مهندسین عمران و معماری با ارائه دفترچهی محاسبات و نقشههای فنی، که خود شامل نقشههای سه بعدی سازه و پوشش همراه با ارائه نقشهها و دیتیلهای فنی به کارفرمایان و تامین نیاز و سلیقه وی است اقدام به طراحی و دریافت تاییدیه از کارفرمایان و ارگانهای مربوطه مینمایند.
لازم به ذکر است در این پروسه کارفرمایان و مهندسین ذیصلاح موظف به دریافت تاییدیه نظام مهندسی و سایر ارگانهای مربوطه هر منطقه در راستای احداث سوله صنعتی خواهند بود.
۴-اجرای فنداسیون
پس ثبت درخواست طراحی و ارائهی نقشههای فنی نوبت به تسطیح و گودبرداری جهت اجرای فنداسیون متناسب با نوع پروژه خواهد بود. در این مرحله استادکاران ماهر باتوجه به نقشههای از پیش طراحی شده مهندسین عمران اقدام به اجرای فنداسیون و قراردادن بیسپلیتها مینمایند.
۵-ساخت سازه
همزمان و در راستای اجرای فنداسیونهای بتنی، سازههای فولادی و اتصالات مربوطه باتوجه به نقشههای فنی و مهندسی از پیش طراحی شده در کارخانجات سازههای فلزی و ساخت سولههای صنعتی توسط دستگاههای برش، خمکاری، اره نواری، پانچ، اسکی و … ساخته میشوند.
لازم به ذکر است کلیهی مراحل ساخت تا بهرهبرداری طبق نقشههای فنی و مهندسی و با نظارت مهندسین ناظر و ارشد بررسی و تایید میگردد. از اینرو از نظر فنی و مهندسی استاندارد و مطابق آییننامههای مذکور خواهد بود.
۶-نصب سازه
پس ساخت و آماده نمودن اتصالات و قطعات فولادی زمان حمل و نقل آنان به محل پروژه و انبار دپوی کارفرما خواهد بود، در این مرحله اتصالات پس از چیدمان و وزنکشی بارگیری و به محل پروژه ارسال میگردد.و همزمان با آن استادکاران و کارگران ماهر در نصب و اجرا به محل پروژه اعزام خواهد شد.
انواع ساختار سوله
روش ساخت سولههای صنعتی باتوجه به نیاز پروژه و سلیقه کارفرمایان به روش تیرورق سبک، خرپایی و ترکیبی ساخته میشود. روشهای مذکور قابلیت طراحی و ساخت در دهانههای گوناگون و طبقاتی را نیز دارا میباشد. نکته حائز اهمیت در باب ساخت سوله به روش صنعتی برآیند فنی و مهندسی آن خواهد بود.علاوهبر بهینهسازی وزن سازهای در راستای کاهش هزینههای ساخت سوله را نیز به همراه خواهد داشت. در اینجا لازم است خاطر نشان نمود که کاهش وزن سازه به عنوان کاهش و کسری در متریال و ایستایی بنا نخواهد بود بلکه به معنای افزایش هوشمندانه استحکام سازه طبق استانداردهای ملی و جهانی و اقتصادی نمودن آنان خواهد بود.
پوشش سوله
پس از ساخت سوله و نوبت به مرحله نازکاری و اجرای پوشش سقف و دیوارها میرسد در این مرحله باتوجه به کاربری سوله و درخواست کارفرمایان برای پوشش سقف و دیوار از ساندویچ پانل و ورقهای گالوانیزه رنگی، شفاف و یا ورقهای آلوزینک با ضخامتهای گوناگون استفاده میشود. لازم به ذکر است این اتصالات قابلیت اجرا ایزوله را نیز خواهند داشت.