ساخت سوله ارزان
ساخت سوله ارزان یا سوله سبک صنعتی از جمله استراکچرها فلزی پرکاربرد در صنعت ساخت و احداث کارخانجات با کاربریهای گوناگون و کارگاههای صنعتی، کشاورزی، دامداری و … میباشد. این سازههای فلزی به دلیل قیمت مقرونبهصرفهتر نسبت به مورد مشابه خود و هندسهی کاربردی گزینهی مناسبی جهت تامین و تجهیز واحدهای صنعتی بشمار میروند.
سوله ارزان صنعتی چیست؟
سوله صنعتی به معنای سازهای است مسقف با شیبی استاندارد و متناسب با پروژه که تحت زاویه هشتی یا کرو ساخته میشود. این سولهها عموما بستر تامین و تجهیز کارخانجات صنعتی در مقیاسهای گوناگون و با دهانههای بزرگ باستون و یا بدون ستون میانی میباشد. دلیل بهرهبرداری از این سبک سازههای فلزی امکان اجرای آن با طول، عرض و ارتفاع مختلف و کاهش هزینههای ساخت سوله میباشد.
ارزان بودن سولههای سبک صنعتی به معنای بیکیفیتی و یا کسری در متریال و موارد مصرفی نیست، بلکه به معنای استفاده صحیح از مقاطع فولادی از لحاظ ضخامت در کنار دانش روز مهندسین و بارگذاری سازه در نرمافزارهای معماری و عمران میباشد.
فرآیند کاهش بهینهسازی وزن سوله و کاهش هزینهها
سوله سبک صنعتی به دلیل استفاده از مقاطع فولادی سبک و متریالهای بهروز و مدرن صنعتی وزنی بهینهتر از سولههای صنعتی کلاسیک دارند، کاهش وزن سازه سبب افزایش استحکام بنا در برابر بارهای وارده اعم از بار برف، باران و زلزله میشود. این افزایش ایستایی از طریق بارگذاری برروی سازه در سیستمهای نرمافزاری مهندسی و اعمال بارهای مذکور با شدت بیشتر و مشاهده تابآوری سازه اعمال میگردد.
انواع سوله سبک
سوله سبک صنعتی باتوجه به نوع کاربری، موقعیت جغرافیایی و سلیقه کارفرمایان قابل طراحی، اجرا و بهرهبرداری خواهد بود. در روند ساخت سوله ارزان قیمت تاکید بر استفاده از مقاطع فولادی استاندارد طبق مقررات ملی و متریالهای سبک مانند ساندویچپانل و … طبق آیین نامههای وضع شده.میباشد.
لازم به ذکر است هر سازه فولادی تحت عنوان سوله سبک صنعتی دارای دفترچه محاسباتی است که صفر تا صد روند طراحی، بارگذاری همراه با نقشههای فنی در آن قرار دارد.و ساخت سوله طبق مندرجات داخل دفترچههایی که به تایید ناظر و نظام مهندسی رسیده است اجرایی میگردد.
روند ساخت سوله برای هرکدام از سازههای مذکور دارای قوائد و استانداردهایی است که در مقالهای تحت عنوان استانداردها و ضوابط ساخت سولههای صنعتی در سال ۱۴۰۳ بدان اشاره شده است:
انواع سولههای ارزان و سبک به زوشهای ذیل قابل ساخت و بهرهبرداری میباشد:
۱-سوله سبک تیرورق
این سولهها که همان سولههای کلاسیک با ستونهای فولادی میباشند.و از دیرباز کاربرد فراوانی در صنعت ساخت سازههای فلزی دارند، در شیوهی نوین ساخت این سبک سولهها توسط گروه صنعتی مبتکرسازان سطح مقاطع فولادی طبق آییننامهها و ضوابط مندرج کمتر و وزن آنان بهینهسازی شده است، این امر سبب ساخت سوله صنعتی سبک و افزایش ایستایی و استحکام سازه در برابر بارهای وارده خواهد شد.
۲-سوله سبک خرپایی
این سبک از سولهها از اتصالات مثلثی شکل خرپایی با ورقهای فولادی استاندارد ساخته میشود در این روش نیز وزن سازه پایین و ایستایی و استحکام آن بالا خواهد بود. این سبک از سولههای صنعتی سبک به دلیل ظاهر مینیمال و ساده جز دسته سولههای مدرن محسوب میگردد.
۳-سوله سبک ترکیبی
نسل نوینی از سولههای صنعتی سبک، سولههای ترکیبی میباشد،.این سولهها از تلفیق سوله خرپایی و سوله تیرورق متناسب با نوع پروژه در ستونها و سقف پدید آمده است. روند طراحی و ساخت این سولهها از نظر مهندسی پیچیدهتر بوده ولی از نظر وزنی بهینهسازی شده است و تفاوت شایانی با نمونههای مشابه دارد.
مزایای سولههای ارزان:
- بهینهسازی وزن سوله
- افزایش ایستایی و استحکام سازه
- مقرونبه صرفه و اقتصادی
- تسریع در روند تولید و ساخت
- نصب آسان
- قابلیت اجرا با دهانههای بزرگ و کوچک
نتیجهگیری:
همانطور که تاکنون بدان اشاره نمودیم ساخت و طراحی سوله صنعتی سبک علاوهبر مقرونبهصرفه و اقتصادی بودن، ایستایی و استحکام بالایی را نیز تامین مینماید، لذا این ترفند که بدان بهینهسازی وزن سازه اطلاق میگردد باید توسط مهندسین با تجربه و متخصص در این حیطه و با روند طراحی و بارگذاری در نرمافزارهای تخصصی انجام پذیرد. در مرحله بعد و پس از تایید این اطلاعات توسط ناظرین و مهندسین در دفترچه محاسبات قید میگردد.این نکته تاکید بر موضوع استاندارد بودن سازه خواهد داشت.
این سازه گزینهی مناسبی برای کارفرمایانی است که علاوهبر کاهش هزینهها ساخت سوله و احداث واحد صنعتی استراکچری با استاندارهای روز دنیا و مطابق با مقرررات ملی میخواهند.