سوله صنعتی چیست؟
سوله صنعتی یا سوله سبک صنعتی به سازهای اطلاق میگردد که از اتصال پایههای فولادی به سقفهای شیبدار از نوع هشتی و کرو توسط مفاصل فولادی طراحی و اجرا میگردد. این سازهها عموما جهت کاربریهای صنعتی شامل کارخانجات، کارگاهها، آشیانه هواپیما، سالنهای ورزشی و پذیرایی،.مرغداری، دامداریها و انبارهای دپوی محصولات در دهانههای گوناگون بدون ستون میانی و یا همراه با آن را پوشش میدهند.
سوله صنعتی در اصل همان سولههای کلاسیکی است که در زمان انقلاب صنعتی به عنوان بستر ابنیه صنعتی از آن استفاده میشده است،.لذا تنها تفاوت آنان در میزان سبکسازی یا بهینهسازی است که امروزه باتوجه به گسترش علم و تکنولوژی از آن بهرهگیری شده است.
روند طراحی و بهینهسازی سوله
طراحی سولههای صنعتی یا Shed دارای ضوابط و استاندارهایی در سطح داخلی و بینالمللی است که رعایت آن به عنوان الزامی برای مهندسین و کارفرمایان تلقی میشود. در روند طراحی و ساخت سوله بهینهسازی و کاهش وزن اتصالات فولادی طبق آییننامههای فنی و مهندسی اساس کار مهندسین عمران ومعماری خواهد بود. در این مرحله مهندسین با احتساب وزن سازه و ارائه تاییدیه از جانب وی و سازمان نظام مهندسی، طراحی سازه و ارائه دفترچهی محاسبات را آغاز مینمایند. این سازهها در نرمافزاهای تخصصی و طبق استانداردهای مذکور جهانی و کشوری طراحی و تست میگردد،.لذا از نظر ایمنی و استاندارد تایید خواهد شد،.پس از این مرحله و دریافت دفترچه محاسبات نوبت به دریافت تاییدیه از نظام مهندسی هر استان خواهد رسید که آن نیز از دیدگاه فنی مهندسین بررسی خواهد شد.
باتوجه به آنچه در بالا بدان اشاره نمودیم.دریافتیم سازههایی که طبق روند بهینهسازی طراحی و تولید میگردد علاوه بر کاهش وزن سازهای دارای استحکام و ایستایی بالا نیز بوده و تاییدیههای نظام مهندسی و ارگانهای ذیصلاح را خواهد داشت.
انواع سوله سبک صنعتی
سولههای صنعتی و روند ساخت سوله به روش بهینهسازی سازه به معنای کاهش میزان فولاد مصرفی و استفاده هوشمندانه از اتصالات فولادی با مقاطع استاندارد میباشد. در این زمینه مهندسین عمران و معماری با رعایت قوانین و مقررات ملی و آییننامههای بینالمللی و داخلی شروع به طراحی انواع سازههای صنعتی سبک.یا اصطلاحا بهینهسازی ساخت سوله مینمایند.
روند ساخت سولههای سبک صنعتی باتوجه به موارد ذیل تعیین میشود:
- نوع کاربری
- موقعیت جغرافیایی
- ضوابط و استانداردهای هر منطقه
- سلیقه کارفرمایان
- محدودیتها و چشماندازهای پروژه
باتوجه به آنچه تاکنون بدان اشاره نمودیم ساخت سوله به روش سولههای صنعتی را میتوان به شیوههای ذیل طبقهبندی نمود:
سوله با سازه تیرورق
این سبک از سولههای صنعتی که از دیرباز کاربرد شایان ذکری در صنعت ساخت ابنیه صنعتی بالاخص ساخت کارخانجات دارند، نخسین نوع روش ساخت سوله محسوب میشوند. این سازهها از اتصالات تیرورق در پایه و سقف به روش جوشکاری و یا پیچ و پرچ اجرا میگردد. نکته حائز اهیمت در ساخت سوله به روش تیرورق میزان رشد و تغییرات بیولوژیک آنان همگام با پیشرفت علم و تکنولوژی است،.در این روند مهندسین بنای ساخت سوله به این روش را کاهش وزن سازهای و افزایش استحکام سازه نموده و طی فرآیند طراحی به این موفقیت دستیافتهاند.
سوله با سازه خرپایی
این نوع از سولههای صنعتی که به سازههای خرپایی نیز معروف است از اتصالاتی با سطح مقطع مثلثی طراحی و اجرا میگردد. این سازهها از جمله بهروزترین نوع استراکچرهای صنعتی بهشمار میروند که در ساخت آن خط و مشی حرکتی بهینهسازی وزن سازه و افزایش ایستایی آن در برابر نیروها و بارهای وارده اعم از ثقلی و جانبی خواهد بود. سازههای خرپایی به دلیل روش ساخت و تولید در زمرهی سازههای مدرن محسوب میشود از اینرو به آن سازههای مینیمال یا مدرن نیز اطلاق میگردد.
سوله با سازه ترکیبی
از نوینترین روش ساخت سوله میتوان به ساخت سولههای ترکیبی اشاره نمود این نوع از سازهها که کاربرد فراوانی در زمینهی ساخت استراکچرهای صنعتی دارد از اتصال پایههای تیرورق به سقفهایی از سازهی خرپایی ایجاد شده است. بدین جهت علاوهبر هویت بصری سازههای مذکور بهینهسازی شده نیز خواهند بود.
سوله با سازه فضاکار
سازه فضاکار یا سازههای فضایی به گروهی از استراکچرهای صنعتی اطلاق میگردد که برای پوشش دهانههای بزرگ بدون قید یا ستون میانی کاربرد دارد. این سازهها عموما برای استادیومها، سالنهای پذیرایی و فضاهایی کاربرد دارد.که دهانه آن بزرگ بوده و نداشتن ستون میانی در آن مزیت بهشمار خواهد رفت.
نتیجهگیری
پس از مطالعه آنچه تاکنون درباب آن توضیح داده شد دریافتیم روش ساخت سوله با بهنیهسازی به معنای کاهش وزن سازهای و میزان فولاد مصرفی در راستای دستیابی به استحکام و ایستایی استراکچرهای صنعتی خواهد بود.و کاهش فولاد مصرفی هرگز به معنای کاهش و افت کیفیت استراکچرهای صنعتی نبوده.بلکه به معنای ارائه سازه همگون با پایداری محیطی و کاهش هزینههای ساخت سوله خواهد بود.