تاریخچه ساخت سوله:
تاریخچه ساخت سوله و انقلاب صنعتی:
با رشد و گسترش جمعیت تحولاتی در زمینهی صنعت بالاخص ساخت و تولید، در اواخر قرن هجدهم میلادی و اوایل قرن نوزدهم میلادی به وجود آمده است. این تحولات منشاء رونق تجارت و پیدایش کارخانجات، جهتگیری به سمت صنعتی شدن و استفاده از ماشینآلات در کنار تخصص و مهارت فردی بوده است.
انقلاب صنعتی با هدف ارائه خدمات مکانیکی و بهرهبرداری انسان از نیروی ماشینآلات و به خدمت گرفتن منابع در جهت رشد تجاری و اقتصادی ایجاد و بستر پیشرفت را در عرصههای گوناگون اعم از ساخت و ساز، تغذیه، پزشکی و … برای جوامع بشری پدید آورد.
تاریخچه سوله و ساخت آن:
سوله یا SHED پرکاربردترین نوع سازههای فولادی است که در دنیا جهت توسعه و ایجاد سالنهای تولیدی، کارخانجات صنعتی، دامداری، سالنهای ورزشی و … از آن استفاده میشود. این سازههای فلزی با رویکرد توسعهی پایدار و ایجاد ساختمانهای صنعتی با هدف ساخت دهانههای بزرگ بدون ستون.به منظور بهرهبرداری در صنایع گوناگون ساخته و اجرا میگردد.
سولههای صنعتی عموما به لحاظ بصری دارای تیپبندی با سقفهای شیبدار هشتی و یا قوسی (کرو) شکل میباشند.که انتخاب و اجرای آن امری سلیقهای بوده و در روند ایستایی بنا دخل و تصرفی ندارد.
به طور کلی سوله و یا سولهسازی در ایران در دهههای اخیر به دلیل افزایش سطح سرانه صنعت و خصوصی شدن کارخانجات گسترش زیادی پیدا کرده است. این قطعات از فلزهایی با ایستایی استاندارد.و پیشساخته با تکنیک جوشکاری، پیچ و پرچ که بسته به استانداردهای مندرج و صلاح دید مهندسین و استادکاران در کارخانجات ساخت سازههای فلزی ساخته و در محل پروژه اسمبل میگردد.
انواع سوله:
همانطور که تاکنون بدان اشاره نمودیم تاریخچه ساخت سوله و یا سولههای صنعتی با قدمتی برابر با انقلاب صنعتی اروپا آغاز به ترویج در کشورهای گوناگون نموده است. این سازههای فلزی جهت تامین بستر کار مورد نیاز صنعتگران در زمینهایی داخل شهر یا شهرکهای صنعتی طراحی و اجرا میگردند.
سولههای صنعتی باتوجه به:
- نوع کاربری
- سایت پلان
- درخواست کارفرما
- موقعیت جغرافیایی
- استانداردهای محل پروژه
طبق استاندارهای موجود ایران و اروپا و با در نظرگرفتن مقررات ملی ساختمان در انوع گوناگون ساخته میشوند.
این سازههای فولادی را باتوجه به ماهیتشان میتوان در انواع ذیل طراحی و اجرایی نمود:
- سوله با سازه خرپایی
- سوله با سازه تیر و ورق
- سوله با سازه ترکیبی
- سوله با سازه فضاکار
سوله با سازه خرپایی:
از دسته سولههای مدرن با وزنی بهینه و ساختاری مینیمال که توجه کارفرمایان زیادی را به جلب نموده است، این سازه از مفصلهای مثلثی شکلی که بدان خرپا اطلاق میگردد با روش جوش و نصب با پیچ و پرچ ساخته شده است. سازههای خرپایی تکامل یافتهی همان سولههای تیر و ورق هستند که به دلیل ظاهر هندسی و امکان طراحی بهینه کاربرد فراوانی در صنعت سولهسازی دارند.
سازههای خرپایی به دلیل روش طراحی و ساخت منحصر به فرد خود، بهینهتر از سازههای تیر و ورق محسوب میشوند، ولی این سخن به معنای وزن بالا و یا سنگین بودن سازههای تیر و ورق نبوده است. لذا شرکت مبتکرسازان با بهرهگیری از دانش روز دنیا و مهندسین توانسته است.سازههای تیر و ورق را با وزنی بهینهتر و به مراتب متناسبتر از سازههایی با همین روش برای کارفرمایانی که علاقهمند به اجرای سوله با سازه تیر و ورق هستند فراهم آورد.
سوله با سازه تیر و ورق:
این سبک سازههای کلاسیک که قدمتی برابر با پدیدار شدن سازههای فلزی تحت عنوان سوله دارند از پرکاربردترین نوع استراکچرهای فلزی در صنعت سولهسازی محسوب میشوند. روند ساخت این سازههای فولادی اتصال و جوش بین صفحات فولادی و اسمبل نمودن آنان در محل پروژه میباشد. لازم به ذکر است گروه صنعتی مبتکرسازان با همراهی مهندسین کار آزموده و نرمافزارهای روز دنیا از برترین متخصصان ساخت سولههای تیر و ورق با وزنی بهینه و سبک میباشد.
سوله با سازه ترکیبی:
سولههای ترکیبی، به سولههایی اطلاق میگردد که قابلیت هر کدام از سولههای مذکور را داشته و فقط از نظر بصری با سایر سولهها فوق الذکر متفاوت میباشند. این سولهها از تلفیق سولههای خرپایی در بدنه یا سقف با سولههای تیر و ورق ایجاد میشوند،.لذا انتخاب نوع سوله امری کاملا سلیقهای است.که تحت شعاع موقعیت جغرافیایی و کاربری پروژه تغییر مینماید.
سوله با سازه فضاکار:
از بهروزترین سازههای اجرایی برای سالنها با دهانههای بزرگ و بدون ستون از سازههای فضاکار استفاده میشود، این نوع سازهها باتوجه به سبک اجرایی قابلیت پوشش دهانههای بزرگ را بدون ایجاد ستونها واسط دارد. بیشترین کاربرد این اتصالات باتوجه به ظاهر ساده و مینیمالشان در نمایشگاها، سالنها، استادیومها و …. میباشد.
نتیجهگیری:
باتوچه به آنچه تاکنون در باب تاریخچه ساخت سوله ذکر نمودیم، دریافتیم که انقلاب صنعتی اروپا تاثیر زیادی بر روند صنعتی شدن شهرهای و سپس روستاها داشته است. در این دوره صنعت و استفاده از ماشینآلات صنعتی رونق زیادی پیدا کرده و اصطلاحا صنعت به خدمت انسان درآمده است.که خود سبب پیدایش و تنوع در محصولات، سازهها و ابنیه شده است و قوانین و مقررات استانداردی را به زندگی بشریت هدیه داده است.