مراحل طراحی سوله صنعتی
طراحی سوله صنعتی و روند ساخت سوله بهطور مشخص مطابق با استانداردها، مقررات ملی و ضوابط وضع شده از سوی نظام مهندسی و سایر ارگانهای ذیصلاح میباشد. ساخت سوله به منظور ایجاد بستر کارخانجات و کارگاههای ساخت، تولید و یا انبارهای اقلام گوناگون دارای قواعد و مقرراتی است که جهت استانداردسازی بنا میبایست آن را رعایت نمود.
تفاوت سوله صنعتی با سوله کلاسیک
سولههای کلاسیک همانطور که از نامشان برآیند میشود همان سولههایی قدیمی هستند که از مقاطع فولادی با وزن بالا طی روند ساخت سوله توسط استادکاران بدون دانش فنی امروزه ساخته میشدند. این سازهها بدون طراحی و تست سازهای و مطابق با دانش تجربی استادکاران طراحی میشدند، لذا از نظر وزنی بالا و از نظر اقتصادی پرهزینه محسوب میگردند.
سولههای صنعتی در اصل همان قالب سولههای کلاسیک میباشند که با پیشرفت علم و تکنولوژی تغییر نموده و در جهت رشد گام برداشتهاند. در روند طراحی سوله صنعتی امروزی خط و مشی حرکتی کاهش وزن سازهای.مطابق با استانداردها و آییننامههای وضع شده در دنیا میباشد، لذا این کاهش وزن استراکچر به معنای استفاده مهندسی از مقاطع و اتصالات فولادی و کاهش پرت مصالح در راستای افزایش استحکام بنا میباشد.
انواع استراکچر صنعتی
طراحی سولههای صنعتی باتوجه به نوع کاربری، شرایط جغرافیایی محل پروژه و درخواست کارفرمایان قابلیت تقسیمبندی و طراحی دارند. در روند طراحی سولههای صنعتی استفاده از نرمافزارهای مهندسی همانند سپ،.سیف، ایتپس توسط مهندسین عمران و نرمافزارهای تریدیمکس، رویت، اسکچاپ توسط مهندسین معماری کاربرد شایان ذکری دارد.
طراحی سولههای صنعتی باتوجه به ماهیتشان به روش ساخت سوله تیرورق، خرپایی و یا ترکیبی قابلیت اجرا و بهرهبرداری دارد که در ذیل به تفضیل بدان اشاره خواهد شد:
سوله تیرورق
ساخت سوله به روش تیرورقی که از بارزترین و قدیمیترین شیوههای ساخت استراکچرهای فلزی میباشد، قدمتی برابر با ساخت نخستین سازه فولادی در دنیا دارد. این سازه باتوجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در راستای کاهش وزن ابتدایی و افزایش استحکام قدم برداشته.و امروزه به عنوان برترین نوع سولههای فلزی محسوب میگردد.
سوله خرپایی
سازههای خرپایی که امروزه کاربرد فراوانی در صنعت ساخت سوله و سازههای هایتک دارند به عنوان بهروزترین نوع استراکچرهای فلزی محسوب میشوند. این سازهها از اتصالاتی با مقاطع مثلثی شکل و وزن بهینه طراحی و تولید میشود،. استفاده از مقاطع با این روش سبب کاهش وزن سازهای استراکچرهای خرپایی و افزایش ایستایی آن در برابر نیروها و وزن وارده به سازه میگردد.
سوله ترکیبی
نسل جدید سازههای فولادی و روش نوینی از ساخت سوله که امروزه جایگاه قابل توجهی در عرصه سولهسازی در جهان یافته است، سازههای ترکیبی میباشد. این سازهها از تلفیق سازه تیرورق در پایه و سازههای خرپایی در مقاطع سقفی طراحی میشوند،.از اینرو علاوهبر زیبایی بصری سازههای مذکور دارای وزنی به مراتب سبکتر (بهینه سازی) و استحکامی بالاتر میباشند.
نتیجهگیری
باتوجه به آنچه تاکنون درباب روند طراحی سولههای صنعتی و ساخت سوله به روشهای فوق اشاره شد دریافتیم سولههای صنعتی به معنای بهینهسازی سازههای فلزی و کاهش وزن سازه به نسبت آنچه در گذشته ساخته میشده میباشد. در روند ساخت سوله صنعتی نکته حائز اهمیت بهینهسازی استاندارد و مطابق با آییننامههای فنی و مهندسی میباشد. لذا مهندسین میبایست.سازهی مذکور را باتوجه به دانش فنی و اطلاعات و استاندارهای مندرج در آیییننامه و نظام مهندسی طراحی و طبق دفترچهی محاسبات جهت اجرا به استادکاران ماهر و با تجربه ارجاع نمایند.