طراحی بهینه سوله
طراحی بهینه سوله یا کاهش وزن سازهای استراکچرهای فولادی در راستای تامین اهداف پایداری ابنیه صنعتی به معنای ساخت سازههایی است که ایستایی بیشتر و وزن سازهای متناسبتری به نسبت سایر استراکچرهای مشابه خود را دارند. سوله صنعتی یا Industrial Shed اصطلاحا به سازههای اطلاق میگردد.که در روند طراحی تا ساخت سوله صنعتی مطابق با استانداردهای فنی و مهندسی و آییننامههای بین المللی طراحی و ساخته میشود.
بهینهسازی سوله چیست؟
طراحی بهینه سوله های صنعتی، استفاده از تکنیکهای فنی و مهندسی با استفاده از علم روز دنیا و در راستای تطبیق معیارها و شاخصهای ساختمانهای صنعتی با رویکرد زیست محیطی و ایجاد ساختار همگن با معماری پایدار است لذا از اهداف آن میتوان به کاهش صدمات زیست محیطی، افزایش ایستایی و استحکام، بهبود کارایی و کاهش مصرف منابع و انرژی اشاره نمود.
فرآیند طراحی بهینه سوله های صنعتی باتوجه به پارامترها و درخواست کارفرمایان باتوجه به نوع کاربری، موقعیت جغرافیایی، استانداردها و ضوابط فنی و مهندسی هر منطقه و شاخصهایی که در ساخت و اجرا برای کارفرما لازمالاجرا میباشد آغاز میگردد. در این فرآیند مهندسین عمران و محاسب باتوجه به آنچه مورد نظر بهرهبرداران است طراحی سازه را در نرمافزارهای مهندسی اعم از Sap، Saife، Etabs و Autocad انجام میدهند. در این مرحله سازه پس از طراحی و محاسبهی وزن باتوجه به شرایط جغرافیایی منطقه در نرمافزارهای ۳D Modeling طراحی و طی فرآیند بارگذاری تستهای اولیه برروی آن انجام میشود.
طراحی بهینه سولههای صنعتی انواع آن
باتوجه به آنچه تاکنون درباب ساخت و طراحی بهینه سوله بدان اشاره شد دریافتیم ساخت سوله به روش بهینهسازی وزن به معنای کاهش وزن استراکچرهای فولادی و استفاده هوشمندانه از مقاطعی است که علاوهبر وزن استاندارد استحکام بالایی را نیز برای تولید و اجرای سوله صنعتی تامین و تجهیز مینماید.
سولههای صنعتی باتوجه به رفتار سازهای و روش ساخت به انواع ذیل طراحی میگردد:
سوله تیرورق
طراحی بهینه سولههای تیرورق که از دیرباز کاربرد فراوانی در عرصهی ساخت سولههای صنعتی داشته است.به عنوان سبکترین نوع سازههای فلزی که امروزه مورد استقبال قرار میگیرند مطرح میباشد. این سولهها باتوجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در راستای کاهش وزن سازهای و افزایش استحکام گام برداشته است.از این رو طرفداران زیادی را در عرصه ساخت سولههای صنعتی بهینهسازی شده دارد.
سوله خرپایی
سازههای خرپایی نسل نوینی از سولههای صنعتی مدرن محسوب میشوند،.روند طراحی بهینه سوله در این روش بر مبنای کاهش وزن سازهای و افزایش ایستایی در استراکچرهای فولادی میباشد. لذا از مقاطع فولادی سبک با شماتیک ظاهری مثلثی شکل ساخته میشوند. این مقاطع به دلیل هویت ظاهری مدرن و سادهتر طرفداران زیادی را به خود جلب نموده است. این سازه در طبقهبندی سازههای هایتک و مینیمال قرار میگیرند.
سوله ترکیبی
از پرکاربردترین نوع استراکچرهای صنعتی که به عنوان بهروزترین نوع سازههای فلزی در دنیا مطرح میشوند،.سولههای ترکیبی است. این سولهها از هویت بصری تلفیقی سازههای تیرورق در پایه و سازههای خرپایی در سقف مطابق با استاندادها و ضوابط ملی و جهانی طراحی و اجرا میشود..باتوجه به ترکیب سازههای مذکور طراحی آنان در نرمافزارهای مهندسی میتوان اذعان نمود این سازه و روند طراحی بهینه سوله به این روش از برترین نوع سازههای سبک صنعتی میباشد.
سوله با سازه فضاکار
نوعی از سازههای فلزی که کاربرد فراوانی در عرصه ساخت استراکچرهای صنعتی اعم از استادیومها، سالنهای ورزشی، سالنهای پذیرایی، نمایشگاه و یا ایستگاههای قطار و اتوبوس دارد. این سبک از سازهها امکان ساخت دهانهای بزرگ بدون ستون برای کارفرمایان فراهم میآوردند، از اینرو جهت استفاده در پروژههای بزرگ کاربردی میباشند.
مزایای ساخت سوله به روش بهینهسازی
طراحی بهینه سوله های صنعتی باتوجه به آنچه در بالا بدان اشاره شد روندی است مهندسی که نیازمند تخصص و تجربه کافی در راستای تامین نواقص و نقاط ضعف هر پروژه در راستای طراحی و ساخت سولهای مدرن و مطابق با استانداردها و ضوابط ملی و جهانی خواهد بود. از جمله مزایای ساخت سوله به روش صنعتی و بهینهسازی شده به موارد ذیل اشاره نمود:
- بهبود عملکرد
- افزایش کیفیت سازه
- ایجاد استحکام و پوشش نقاط ضعف هر سازه
- کاهش هزینههای ساخت تا اجرا
- مطابق با پارامترهای پایداری محیطی