استانداردها و ضوابط ساخت سولههای صنعتی در سال ۱۴۰۳:
استانداردها و ضوابط ساخت سولههای صنعتی در سال ۱۴۰۳ شامل نکات اجرایی و فنی است که در راستای هرچه بهینهتر شدن سازههای فلزی و سولههای صنعتی از آنان بهرهبرداری میشود، لذا اگر شما نیز جزء کارآفرینان و صنعتگرانی هستید که تصمیم به ساخت سوله در سال ۱۴۰۳ دارید این مقاله راهنمایی است که نکات کلیدی و اساسی از طراحی تا اجرا را برایتان به تفصیل شرح میدهد، از این رو پیشنهاد مینماییم تا آخر این مقاله با ما همراه باشید:
سوله صنعتی چیست؟
سوله صنعتی یا SHED در اصل همان سازههای فلزی هستند که ماهیت اصلی، سالنهای تولیدی کارخانجات، سالنهای ورزشی، سالنهای پرورش و نگهداری دام و طیور و … را در ابعاد گوناگون و متناسب با زمین پروژه تامین مینمایند.
این سازههای فلزی عموما طی فرایند محاسبات و طراحی در کارخانجات سازههای فلزی طبق استانداردها و ضوابط ساخت سولههای صنعتی در سال ۱۴۰۳ طراحی ، تولید و در محل پروژه نصب میگردد.
انواع سوله صنعتی باتوجه به ماهیت و کاربری آن به سه دسته ذیل تقسیمبندی میشود:
- .سوله صنعتی با سازه تیر و ورق
- سوله صنعتی با سازه خرپایی
- سوله صنعتی با سازه فضاکار
لازم به ذکر است که امکان تلفیق و ترکیب سازههای فلزی با تیپبندی ترکیبی گروه سازههای خرپایی و تیر و روق باتوجه به نیاز پروژه و درخواست کارفرمایان قابل اجرا و بهرهبرداری میباشد.
ضوابط و استانداردهای ساخت سوله:
همانطور که در بالا بدان اشاره نمودیم سولههای صنعتی باتوجه به نوع کاربری، موقعیت جغرافیایی و سلیقه کارفرما قابلیت اجرا با انواع سقفهای هشتی (شیبدار) و منحنی (کرو) را دارا میباشد.
این سازههای فلزی دارای اجزای گوناگونی همانند رفتر، ستون، والپست، استرات، سایهبان، مهاربند و … است که این عناصر و اسمبل آنان با یکدیگر مشمول استانداردها ساخت سولههای صنعتی است که در ذیل بدان اشاره خواهد شد.
مقررات ملی و آییننامههای کاربردی در ساخت سوله صنعتی:
- مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ویرایش ۱۳۹۸
- مبحث دهم مقررات ملی ساختمان ویرایش ۱۴۰۱
- مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ویرایش ۱۳۹۹
- مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان ویرایش ۱۳۹۲
- آییننامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله – استاندارد۲۸۰۰
- نشریه ۰۳۸ صنعت نفت
- مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ویرایش ۱۳۹۲
- کتاب ابعاد و اندازههای نویفرت ویرایش ۱۴۰۱
- آییننامهها و ضوابط طراحی اروپا
استانداردهای طراحی و اجرای سوله صنعتی:
جهت طراحی، تولید و ساخت سوله صنعتی باتوجه به نیاز پروژه و درخواست کارفرما مهندسین طراح و محاسب موظف به رعایت و اجرایی نمودن استاندادهای مقررات ملی و الزامات عمومی ساخت سازههای فلزی میباشند که در ذیل به برخی از آنان اشاره شده است:
- ابعاد استاندارد شامل طول و عرض پروژه باتوجه به کاربری سایت پلان، درخواست کارفرما و محدودیتهای فضایی تعیین میگردد.
- ارتفاع استاندارد سولههای صنعتی طبق استانداردهای نویفرت ۶ متر میباشد لذا منطبق با مندرجات آیین نامه و مقررات ملی قابلیت تغییر دارد.
- استاندارد فواصل برای ستونگذاری در طول سوله صنعتی ۶ متر میباشد که باتوجه به ماهیت پروژه قابل تغییر است.
- قابلیت اجرای دهانههای عرضی با ابعاد گوناگون و متناسب با کاربری پروژه بدون محدودیت فضایی.
- شیببندی استاندارد اجرایی برای سوله صنعتی باتوجه به نوع سازه، کاربری و محل قرارگیری در بازهی استاندارد ۱۰% تا ۲۰% درصد میباشد.
- تناژ و بار متمرکز هر سوله باتوجه به ابعاد، کاربری، محل قرارگیری و نوع فولاد مصرفی متفاوت با سایر سولهها میباشد.
مهندسین باتوجه به نکات مندرج در بالا و طبق آییننامههای ملی و جهانی با در نظر گرفتن مقررات ملی و قوانین مهندسی اقدام به طراحی در حوزههای عمرانی، معماری، تاسیسات، برق و مکانیک مینمایند.
حریم سولههای صنعتی:
سولههای صنعتی باید باتوجه به موقعیت جغرافیایی و محل قرارگیری از نظر شهر و یا شهرک صنعتی باتوجه به استانداردها و مقررات ملی طراحی و ساخته میشوند.
پس از دریافت دستور نقشه و پروانه ساختمان از سوی ارگانهای مربوطه روند طراحی سازه و معماری پروژه قابل اجرا میباشد. در این مرحله مهندسین باتوجه به قوانین اجرائیات پروژه در حیطه عرصه و عیان و محاسبات اقدام به طراحی و ساخت مینمایند.
در ذیل به اختصار به نکات حائز اهمیت در باب طراحی سوله از نظر عمران، معماری و آتشنشانی اشاره مینماییم:
- در زمینهایی با متراژ تا ۱۰۰۰ مترمربع بدون احتساب ساختمان نگهبانی رعایت ۳٫۵ متر حریم آتشنشانی و در زمینهای با بیش از ۱۰۰۰ مترمربع ۵ متر بدون احتساب ساختمان نگهبانی نیاز به حریم آتشنشانی میباشد.
- ساختمانهای نگهبانی و اداری (ابنیه) دارای الزامات حداقل ۲ متر حریم دسترسی میباشند.
- واحدهای در ارتباط با معابر با عرض حداقلی ۲۰ متر و کمتر قابلیت اجرایی فواصل ۳ متری در ورودی جهت تسهیل در تردد واحد صنعتی را دارا میباشد.
- میزان عرصه و عیان استاندارد در سولههای صنعتی باتوجه به ابعاد زمین با متراژ زیر ۱۰۰۰ و بالای ۱۰۰۰ مترمربع به ترتیب با عیان ۴۰% و ۶۰%درصدی که شامل ابنیه اداری، تجاری، سالنهای تولیدی، انبارهای مسقف، تاسیسات و تجهیزات و … می باشد.
- میزان فضای سبز طبق استانداردهای ساخت فضاهای صنعتی و تجاری ۱۵% درصد از سطح اشغال میباشد.
- پارکینگهای تعبیه شده پس از تایید شرکت شهرکهای صنعتی قابلیت اجرا به شکل مسقف و روباز را دارا میباشد.
روند ساخت سوله استاندارد:
- بررسی شرایط و مقررات اجرائیات محل پروژه
- بررسی سایت پلان و تقسیمبندی فضایی طبق عرصه و عیان زمین پروژه
- تعیین نوع و سبک سازه سوله باتوجه به سلیقه کارفرما و الزامات
- طراحی پروژه با توجه به ابعاد و استانداردهای زمین پروژه
- بررسی بارهای متمرکز و جانبی شامل بار برف، بار باد و بار باران و …
- محاسبات و طراحی سازه سوله طبق دستور نقشه
- بررسی و لیست متریال مصرفی باتوجه به درخواست کارفرما و کانسپت پروژه
شما کارفرمایان گرامی جهت دریافت مشاوره رایگان در باب طراحی، تولید و اجرای انواع سازه سولههای صنعتی با هر ابعاد و اندازهای میتوانید با کارشناسان فروش شرکت مبتکرسازان تماس حاصل فرمایید.
2 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
[…] و پس از آن کارفرما یا نمایندهی قانونی وی با رعایت استانداردها و مقررات ساخت سوله امکان اجرای سوله مذکور را […]
[…] سولهها بر اساس وزن نهایی حساب شده توسط مهندسین طبق استانداردها و ضوابط و مقررات ملی و آییننامههای معتبر و باتوجه […]