هزینه ساخت سوله در سال ۱۴۰۳:
برآیند هزینه ساخت سولههای صنعتی در سال ۱۴۰۳
ساخت سوله یا سولهسازی ازجمله مراحل محوری ساخت ساختمانهای صنعتی پس از دریافت مجوز از ارگانهای مربوطه بشمار میآید. هر واحد صنعتی دارای چندین بخش مختلف از جمله سوله صنعتی، تاسیسات برقی و مکانیکی، ابنیه مصالح بنایی، فضای سبز و … میباشد.که میبایست طبق ضوابط و مقررات حاکم بر هر بخش ساخته و زیر نظر ناظرین اجرا گردد.
انتخاب نوع سوله و برآورد هزینهی اجرا
سوله به سازهای با اشکال هندسی گوناگون همراه با سقف شیبدار هشتی یا کرو اطلاق میگردد، سوله صنعتی دارای جزئیات اجرایی شامل تیرها، ستونها، مهاربند سقفی و دیواری، وال پست، لاپه، پرلین، سایهبان، انواع پوشش سقف و دیوار و … است. سولههای صنعتی باتوجه به سلیقه کارفرمایان، کاربری و موقعیت جغرافیایی پروژه به سبکهای ذیل تقسیمبندی میشود:
۱-سوله صنعتی با سازه تیرورق:
این سبک از سولههای صنعتی از دیرباز کاربرد وسیعی در صنعت سولهسازی دارند،.این سولهها جز دسته سولههای کلاسیک و پرکاربرد در عرصه ساخت سازههای فلزی بوده و قابلیت اجرا با انواع دهانههای بزرگ و کوچک با هر ارتفاعی را دارد.
۲-سوله صنعتی با سازه خرپایی:
همانطور که از نام آن برآیند میگردد این سولهها از مقاطع خرپایی ساخته شده است.و به نسب سایر سازهها بهروز تر بوده و قابلیت اجرا برای کلیه کاربریها و سولههای صنعتی را دارد.
۳-سوله صنعتی با سازه ترکیبی:
این سازهها از پرکاربردترین نوع سولههای صنعتی میباشند، که از تلفیق مشخضات فنی سوله تیر و ورق و سوله خرپایی تشکیل شده است،.لذا از نظر وزنی جز سولههای سبک یا بهینهسازی شده، و از نظر بصری جزئی از سولههای مینیمال و به روز دنیا محسوب میگردد. در این سبک سولهها خصیصه ایستایی و استحکام در کنار دو شاخصهی جلوهی بصری و بهینهسازی وزن سبب ایجاد جایگاه ویژه این سولهها بین کارفرمایان شده است.
۴-سوله صنعتی با سازه فضاکار
این سولهها عموما برای سازههایی با دهانههای بزرگ و بدون ستون کاربرد دارد از جمله کاربریهای این سبک سولهها اماکن عمومی همانند استادیومها، نمایشگاهها و … میباشد.
باتوجه به موارد فوقالذکر با انواع سولههای صنعتی آشنا شدیم و حال مرحله انتخاب نوع سازه و برآیند وزن و هزینهی متریال مصرفی خواهد بود.
روند محاسبه هزینه ساخت سوله در سال ۱۴۰۳
باتوجه به رشد تورم و افزایش قیمت متریالهای مصرفی از جمله آهنآلات، پوشش و سایز اجزای سازنده، هزینهی ساخت سوله بالاخص سولههای صنعتی باید بهروز و با در نظر گرفتن وزن سازه محاسبه گردد.
پارامترهای تاثیرگذار در ساخت سولههای صنعتی:
- مساحت سوله صنعتی شامل( طول، عرض، ارتفاع و تعداد طبقات)
- موقعیت جغرافیایی محل احداث پروژه (جهت احتساب بار باد، برف و زلزله)
- نوع سوله و کاربری مورد نظر کارفرمایان
- هزینه طراحی، اجرا و دستگاه نظارت
- جزئیات اجرایی و الحاقیات شامل(جرثقیلهای سقفی، سیستمهای تهویه مطبوع و …)
چرخهی ساخت سوله
لازم به ذکر است محدوده قیمت ارائه شده باتوجه به قیمت روز آهنآلات، ورقها، پروفیل و میلگردهای مصرفی خواهد بود و در صورت کاهش یا افزایش قیمت متریال اعم از فولاد و مصالح بنایی،.هزینه مجموع نیز تغییر مینماید.
کارفرمایان گرامی باید دقت داشته باشند که در زمان عقد قرارداد کلیهی الحاقات اعم از اجرای فنداسیون،دیتیلهای اجرایی سازه(مهاربندهای سقفی و دیواری،پروفیل ،جوشکاری، پیچ و پرچ، میلگرد، پرلین و …)،پوشش سقف، کفسازی و … به طور جامع در قرارداد ذکر گردد.
جدول جزئیات متریال و اجرائیات ساخت سوله
روش محاسبه قیمت برای سوله:
جهت برآورد هززینه ساخت سوله لازم است مساحت سازهی مذکور را که شامل طول و عرض میباشد،.در وزن حدودی آهنآلات و قیمت بهروز آن ضرب نمایید تا هزینه خام اسکلت فلزی را بهدست آورید،.قیمت حاصل تقریبی بوده و هزینه سایر تجهیزات و متریالها در روند قیمتگذاری آن تاثیر خواهد داشت.
قیمت روز آهن× وزن حدودی باتوجه به نوع سوله × مساحت سوله(طول×عرض)= فرمول احتساب قیمت خام اسکلت سازه
راهنمای عقد قراراداد ساخت سوله:
تاکنون با روند احتساب هزینه سوله و هرآنچه باید به عنوان جوانب و الحاقات بدانیم آشنا شدیم در این مرحله نکات لازمالاجرا در روند عقد قرارداد را ذکر مینماییم:
در زمان عقد قرارداد استراکچرهای فلزی و ابنیههای صنعتی باید اطلاعات پروژه به صورت جامع در قرارداد قید گردد، این اطلاعات شامل ابعاد، متریالهای مصرفی، مدت زمان اجرای کار در هر فاز، دیتیلهای اجرایی، نوع فولاد مصرفی، سبک اجرا کار، نوع فونداسیون، تهیه نقشههای فنی و اجرایی،.احتساب الحاقات مانند جرثقیلها و … میباشد.
لازم به ذکر است.که این قرارداد میبایست در چند بند با عنوان شرایط عمومی و شرایط خصوصی پیمان، فی ما بین پیمانکار و کارفرما منعقد گردد.و برای تخلف احتمالی هرکدام از طرفین قرارداد بندهایی جهت جبران خسارت تعیین گردد.