کاربرد سوله چیست ؟
سوله چیست؟
از این نوع سازه در کارخانهها، اسکلت ساختمان، انبارها، مرغداریها، آشیانههای هواپیما، تعمیرگاهها، فروشگاهها و سالنهای ورزشی که با قابهایی با دهانه بزرگ نیاز است استفاده میشود. به دلیل بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستونها باید از تیرورق در پروفیلهای سوله استفاده کرد. برای درک بهتر اینکه کاربرد سوله چیست و چگونه ساخته می شود باید تاریخچه ساخت چنین سازه هایی بررسی شود. با شروع انقلاب صنعتی اروپا ساخت سوله به منظور کار در کارخانجات در کشورهای اروپایی رونق بسیاری گرفت و با همه گیر شدن این صنعت یکی از ارکان پیشرفت در هر کشوری شد.
در کشور ایران نیز در حدود ۷۵ سال پیش، سوله سازی برای ایجاد کارخانجات صنعتی و کارگاه های کاری با الگوبرداری از اروپاییان انجام گردید. اولین شرکت به نام SOLEH در ایران اقدام به ساخت این سازه های صنعتی کرد و از آن روز به بعد این نام برای این صنعت انتخاب شده است.
انواع سوله
انواع سوله شامل موارد زیر است که ساختار و کاربردشان در سه دسته ی تیر ورفی، خرپایی و UBM مورد بررسی قرار میگیرد.
۱: سازه های تیر ورقی (سنگین یا سنتی)
قدیمی ترین انواع سوله از تیر ورق ساخته میشوند که در آنها بعلت طول و وزن زیاد تیر و ستون های اصلی، استفاده از پروفیل امکان پذیر نیست. در فرآیند ساخت انواع سوله های تیر ورقی عموما قاب ها و ستون ها پس از جوشکاری به محل احداث آن منتقل و با کمک پیچ و مهره یا جوشکاری به یکدیگر متصل میشوند و سازه ی اصلی را بوجود میاورند. در اتصال پیچ و مهره، مدت زمان مونتاژ، طولانی ولی استحکام و دوام سازه بیشتر است و امکان جدا سازی اجزای سوله (در صورت نیاز به انتقال سوله) وجود خواهد داشت. نکته ی مهم در مورد کاربرد سوله چیست ؟ آن است که با افزایش طول دهانه ی سوله، وزن سازه بصورت تصاعدی افزایش یافته و در صورت نیاز به دهانه عریضتر لازم است سازه های خرپایی یا سبک مورد استفاده قرار بگیرند.
۲: سازه های خرپایی (سبک یا HSS)
در مورد کاربرد سوله چیست را میتوان سازه ی سوله را به جای استفاده از تیرها و ستون های عریض و یکپارچه، از اتصال خرپایی پروفیل های استاندارد ایجاد کرد که استحکام مناسبی داشته و امکان ساخت سوله هایی با شکل و معماری خاص را امکان پذیر میکند. سوله های تراس، خرپایی یا سبک بعنوان یک ملاک مقایسه، میزان فولاد مصرفی و وزن سوله های خرپایی در سازه هایی با دهانه ی بزرگتر از ۱۵ متر به مراتب کمتر از سوله های تیر ورقی است. (در دهانه هایی با عرض کمتر، معمولا قیمت تمام شده و وزن سازه برای سوله های تیر ورقی مقرون بصرفه تر است) به علت وزن کمتر، انواع سوله های خرپایی نسبت به سوله های سنگین به آرماتور بندی و فوندانسیون های بسیار سبک تر و کم هزینه تری نیاز دارند، همچنین جداسازی قطعات و انتقال آن ها به محل جدید امکان پذیر است.
۳: سازه های یو بی ام (UBM)
برای ساخت سوله های یو بی ام، ورق های گالوانیزه را شکل داده و به یکدیگر می دوزند. این سوله ها نسبت به انواع خرپایی و تیر ورق عایق های بهتری برای حرارت هستند، اما با توجه به استفاده از پلی اورتان در پوشش سقف، نمی توانند برای فعالیت های گلخانه ای، بهداشتی، خوراکی، پرورش دام و … مورد استفاده قرار گیرند. (عایق های پلی اورتان جاذب آلودگی هستند و قابلیت ضدعفونی شدن ندارند.) با توجه به ساختار سوله های یو بی ام، استفاده از جرثقیل سقفی، تحت هیچ شرایطی امکان پذیر نیست.
1 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
[…] در زمینه های صنعتی بوجود آمده است. در این میان طراحی سازه های فلزی با تکیه بر بهینه بودن ، سبکی و دارا بودن حداکثر مقاومت […]